Αρχική » Συνταγές » Ψωμί & Ζύμες » Εύκολα Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Εύκολα Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Το πιο δημοφιλές πρωινό στην Ελλάδα για όταν είμαστε εν κινήσει. Αυτά τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι τόσο εύκολο να τα ετοιμάσετε. Μπορείτε να τα φάτε για πρωινό ή σνακ, σκέτα, με μέλι ή τυρί κρέμα. Απολαύστε τα!
Εύκολα Κουλούρια Θεσσαλονίκης.

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης θα τα βρείτε σε κάθε γωνιά του δρόμου και σε κάθε φούρνο. Είναι το κλασσικό ελληνικό πρωινό όταν είμαστε εν κινήσει. Συνήθως παίρνουμε έναν καφέ και ένα κουλούρι και θα πάμε στη δουλειά μας, ή οι μαμάδες θα το τυλίξουν και θα το βάλουν στη τσάντα για να το πάρει το μικρό τους στο σχολείο. Ο Άγγλος άντρας μου τα λατρεύει και τα τρώει κάθε πρωί όταν επισκεφτούμε την Ελλάδα. Έτσι αποφάσισα να του κάνω έκπληξη και να τα φτιάξω στο σπίτι. Είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία που τώρα έχω δεσμευτεί να τα κάνω κάθε εβδομάδα!

Θα χρειαστείτε μόνο πέντε συστατικά για να φτιάξετε τα κουλούρια και ο χρόνος που θα λερώσετε ουσιαστικά τα χέρια σας δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Όπως και όταν φτιάχνετε ψωμί, η ζύμη θα πρέπει να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες συνολικά, οπότε πρέπει να κάνετε υπομονή. Αυτό που κάνω συνήθως είναι να ετοιμάζω τη ζύμη και να την αφήνω να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ενώ κάνω τις άλλες μου δουλειές.

Γιατί να δοκιμάστε τη συνταγή μου

 • Εύκολες βήμα προς βήμα οδηγίες για το πώς να φτιάξετε τα πιο τραγανά κουλούρια θεσσαλονίκης.
 • Είναι τραγανά έξω και μαλακά στη μέση, όπως αυτά που βρίσκετε στο δρόμο και τους φούρνους.
 • Δυνατότητα κατάψυξης έως και 1 μήνα, ώστε να μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη παρτίδα και να τα έχετε έτοιμα όποτε θέλετε.
 • Φοβερά & υγιεινά σνακ για παιδιά, βόλτες και πικνίκ.

Συστατικά & Παρασκευή

Για να φτιάξετε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης θα χρειαστείτε 5 απλά υλικά: αλεύρι γ.ο.χ., μαγιά, αλάτι, μέλι ή ζάχαρη και σουσάμι. Για πλήρεις ποσότητες δείτε τη καρτέλα με τη συνταγή παρακάτω. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Συστατικά για κουλούρια θεσσαλονίκης.

Βήμα 1: Ενεργοποιήση Μαγιάς

01. Σε ένα μπολ, προσθέτω το χλιαρό νερό, δηλαδή νερό σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από το σώμα σας, αλλά όχι πολύ ζεστό. Στη συνέχεια προσθέτω το μέλι και ανακατεύω λίγο για να διαλυθεί. Αντί για μέλι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη ή οποιοδήποτε γλυκαντικό της επιλογής σας. Τέλος, προσθέτω τη ξηρή μαγιά και μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι και τα ανακατεύω όλα καλά.

02. Σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη ή πετσέτα και το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Η μαγιά θα ενεργοποιηθεί και θα υπάρχουν φυσαλίδες και θα έχει αφρίσει στην επιφάνεια. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ετοιμάσουμε τη ζύμη για τα κουλούρια.

Νερό, μαγιά και μέλι για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Ενεργοποιημένη μαγιά με φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Βήμα 2: Φτιάχνοντας το Ζυμάρι

03. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύω καλά. Κάνω ένα πηγάδι στη μέση και αρχίζω να προσθέτω το μείγμα νερού και μαγιάς.

04. Με τα χέρια μου ή με ένα χτυπητήρι, ανακατεύω τα υγρά υλικά με το αλεύρι. Φέρνω αλεύρι από τα πλάγια στη μέση, εκεί που είναι τα υγρά υλικά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα χέρια μου, προσπαθώ να ενσωματώσω το μεγαλύτερο μέρος του αλευριού και να σχηματίσω μια ζύμη.

Προσθέτοντας το νερό και τη μαγιά στο αλεύρι. Αναμειγνύοντας τα υγρά και τα στερεά υλικά.

05. Τώρα ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη. Τοποθετώ σε μια ξύλινη επιφάνεια το ζυμάρι και ότι αλεύρι έχει μείνει στο μπολ. Αρχίζω να ζυμώνω κρατώντας τη ζύμη με το ένα χέρι και τεντώνοντάς την χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος του άλλου χεριού μου. Θα χρειαστούν περίπου 8 έως 10 λεπτά για να αποκτήσετε μια ελαστική, μαλακή ζύμη.

Ζυμώνοντας το ζυμάρι για τα κουλούρια θεσσαλονίκης.

06. Σχηματίζω τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα. Στη συνέχεια, προσθέτω λίγο λάδι στον πάτο του μπολ και τοποθετώ τη μπάλα της ζύμης. Σκεπάζω με μια πετσέτα και τοποθετώ το μπολ σε μια ζεστή γωνιά του σπιτιού μου.

07. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ½ ώρα. Εάν το σπίτι σας είναι κρύο, μπορείτε να καλύψετε το μπολ με μια κουβέρτα για να το κρατήσετε ζεστό. Η ζύμη θα είναι διπλή σε μέγεθος μετά την ξεκούραση. Τοποθετώ τη ζύμη που έχει φουσκώσει στην επιφάνεια εργασίας μου και ζυμώνω για ένα λεπτό για να αφαιρέσω όλες τις φυσαλίδες αέρα.

Σκεπάζω το ζυμάρι με μια πετσέτα για να φουσκώσει. Ζυμάρι διπλάσιο μετά την ξεκούραση.

Βήμα 3: Σχηματίζοντας τα κουλούρια

08. Σχηματίζω τη ζύμη σε ένα μεγάλο ρολό. Στη συνέχεια, την κόβω σε 8 κομμάτια. Κάθε κομμάτι είναι περίπου 90 γραμμάρια.

09. Παίρνω κάθε κομμάτι ζύμης και το ζυμώνω λίγο για να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.

Κόβωντας τη ζύμη σε 8 κομμάτια. Σχηματίζοντας κάθε ζυμαράκι σε μπάλα.

10. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μου, ακριβώς πάνω από την παλάμη μου, ξεκινώ να ανοίγω τη ζύμη σε ένα μακρύ ρολό.

11. Το ρολό ζύμης πρέπει να είναι λεπτό και μακρύ, περίπου 45 εκατοστά. Προσπαθήστε να ανοίξετε κάθε μπάλα ζύμης στο ίδιο μήκος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα στο φούρνο.

Ανοίγοντας το ζυμάρι για τα κουλούρια. Σχηματίζοντας το ζυμαράκι σε ένα μακρύ ρολό.

12. Στη συνέχεια, πιέζω τα δύο άκρα μαζί για να σχηματίσω έναν κύκλο.

13. Σε ένα μπολ, προσθέτω περίπου 2 φλιτζάνια νερό και προσθέτω λίγο μέλι ή ζάχαρη. Αφού πλάσω κάθε κουλούρι, το βουτάω στο μπολ με το νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Το μέλι ή η ζάχαρη στο νερό θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αυτό το λαμπερό εξωτερικό όταν ψήνονται τα κουλούρια σουσαμιού.

Ενώνοντας τις άκρες του ζυμαριού για να σχηματίσω την κουλούρα. Βουτώντας το κουλούρι στο νερό.

14. Αμέσως μετά, αφού βουτύξω το κουλούρι στο νερό, το βάζω στο δίσκο με το σουσάμι. Σκεπάζω το κουλούρι με το σουσάμι γύρω-γύρω, και από τις δύο πλευρές.

15. Στη συνέχεια, τοποθετώ το κουλούρι σε ένα δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Δεν βάζω πάνω από 4 κουλούρια σε κάθε δίσκο καθώς θα μεγαλώσουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Σκεπάζω τα κουλούρια με μια πετσέτα και τα αφήνω να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.

Βάζοντας το σουσάμι στα κουλούρια. Τέσσερα κουλούρια στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

16. Τέλος, ήρθε η ώρα να ψήσουμε τα κουλούρια. Ψήνω έναν ταψί κάθε φορά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C. Θα χρειαστούν μόλις 15-20 λεπτά για να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Ψημμένα κουλούρια το ένα επάνω στο άλλο. Κουλούρι κομμένο στη μέση.

Προτάσεις σερβιρίσματος

Συνήθως τρώμε τα κουλούρια για πρωινό ή για σνακ. Μπορείτε να τα φάτε ως συνοδευτικό με τον καφέ ή το τσάι σας, να τα χωρίσετε στη μέση και να προσθέσετε λίγο μέλι ή φυστικοβούτυρο ή λίγο τυρί. Τα κουλούρια θεσσαλονίκης είναι επίσης τέλεια λύση για να τα πάρετε μαζί σας στη βόλτα σας.

Τα κουλούρια είναι επίσης εξαιρετικά για μικρά και μωρά που ακολουθούν τη μέθοδο Baby-Led Weaning, καθώς είναι εύκολο να τα κρατήσουν με τα χεράκια τους και είναι πολύ μαλακά στη μέση. Εάν τα μικρά σας πηγαίνουν σχολείο, μπορείτε να τα βάλετε στη τσάντα τους για κολατσιό. Δεδομένου ότι περιέχουν μέλι ή ζάχαρη, προτείνω να μοιραστείτε τα κουλούρια με μικρά παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών. Θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης ή μελιού στο μισό για μια πιο υγιεινή επιλογή.

Κουλούρια κρεμμασμένα σε ξύλο το ένα δίπλα στο άλλο.

Αποθήκευση

Συνιστώ να αποθηκεύετε τα κουλούρια σουσαμιού σε κάδο ψωμιού ή τυλιγμένα με μια πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης μπορούν να καταψυχθούν έως και 1 μήνα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, τα βάζουμε σε μια σακούλα ή τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν αποψυχθούν, θα είναι σαν φρεσκοψημένα.

Συχνές ερωτήσεις

 • Τι θερμοκρασία πρέπει να είναι το χλιαρό νερό; Το χλιαρό νερό που χρησιμοποιούμε για να ενεργοποιήσουμε συνήθως τη μαγιά, είναι νερό σε θερμοκρασία μεταξύ 36.5-40.5 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Όταν βάζετε το νερό στον καρπό σας είναι λίγο πιο ζεστό από τη θερμοκρασία του σώματος.

 • Τι να κάνουμε με τους περισσευούμενους σπόρους σουσαμιού; Αν σας περισσέψει σουσάμι θα μπορούσατε να το αφήσετε έξω για μια μέρα για να στεγνώσει και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε σε ένα βαζάκι ή σακούλα, ή να το βάλετε σε ένα τηγάνι και να το ψήσετε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε.

 • Μπορούμε να βάλουμε τα κουλούρια θεσσαλονίκης στην κατάψυξη; Τα κουλούρια από σουσάμι μπορούν να καταψυχθούν έως και 1 μήνα. Αφού κρυώσουν εντελώς, τοποθετήστε τα σε μια σακούλα ή τυλίξτε το καθένα ξεχωριστά με λίγο αλουμινόχαρτο και βάλτε τα στην κατάψυξη. Για απόψυξη, βγάλτε τα από την κατάψυξη ένα βράδυ πριν και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσουν πριν τα καταναλώσετε.

 • Είναι τα κουλούρια θεσσαλονίκης κατάλληλα για μωρά; Τα κουλούρια είναι κατάλληλα για μωρά από 12 μηνών αφού περιέχουν μέλι ή ζάχαρη. Θα μπορούσατε να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στο μισό εάν φτιάχνετε τα κουλούρια για τα μικρά σας για να είναι πιο υγιεινά.

Δείτε το βίντεο

Εύκολα Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Αυτά τα νόστιμα, τραγανά κουλούρια θεσσαλονίκης είναι το ιδανικό πρωινό για όταν είστε εν κινήσει. Είναι πολύ εύκολο να ετοιμαστούν, το μόνο που χρειάζεστε είναι να κάνετε υπομονή για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει η ζύμη. Δοκιμάστε τα σκέτα με τον καφέ ή το τσάι σας, πάρτε τα μαζί σας όταν βρίσκεστε έξω, ή για το κολατσιό σας.
Κατηγορία: Ψωμί & Ζύμες Επίπεδο: Μέτριο
Μερίδες

8 κομμάτια

Χρόνος προετοιμασίας

30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος

Χρόνος ξεκούρασης

Υλικά που θα χρειαστείτε

 • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
 • 1 φλιτζάνι σουσάμι
 • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
 • 1 κ.γ. αλάτι
 • 1 σακουλάκι ή 8γραμ. ή 2 ¼ κ.γ.ξηρή μαγιά
 • 2 κ.σ. μέλι ή ζάχαρη
 • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Οδηγίες

 • Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι ή ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
 • Προσθέστε τη ξηρή μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι στο μείγμα νερού.
 • Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Καλύψτε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά, η ενεργοποιημένη μαγιά θα αφρίσει στην κορυφή και αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
 • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε λίγο για να ενωθούν.
 • Κάνουμε ένα πηγάδι στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα με το νερό και τη μαγιά. Χρησιμοποιώντας το χέρι σας ή ένα σύρμα, αρχίστε να φέρνετε αλεύρι στο νερό και να ανακατεύετε και τα δύο.
 • Όταν απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του αλευριού, αδειάζετε τη ζύμη και το αλεύρι σε μια επιφάνεια για να αρχίσετε να ζυμώνετε.
 • Ζυμώνουμε τη ζύμη για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Όταν τελειώσετε με το ζύμωμα, πλάστε τη ζύμη σε μπάλα.
 • Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο μπολ και τοποθετήστε τη ζύμη. Καλύψτε με μια πετσέτα και τοποθετήστε το μπολ σε μια ζεστή περιοχή του σπιτιού σας για 1 ½ ώρα.
 • Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, τοποθετήστε την σε μια επιφάνεια και ζυμώστε για ένα λεπτό για να φύγουν όλες οι φυσαλίδες αέρα.
 • Πλάθουμε σε μεγάλο ρολό και το κόβουμε σε 8 κομμάτια. Τυλίξτε κάθε κομμάτι σε μια μπάλα.
 • Προσθέστε λίγο νερό σε ένα μπολ, περίπου 2 φλιτζάνια και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέστε το σουσάμι σε ένα μεγάλο δίσκο.
 • Πάρτε μια μπάλα ζύμης και ξεκινήστε να την τυλίγετε σε μακρύ σχήμα λουκάνικου. Πιέστε τα δύο άκρα μαζί για να σχηματίσετε έναν κύκλο.
 • Βουτήξτε το κουλούρι στο μπολ με το νερό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το στο ταψί με το σουσάμι και καλύψτε με σουσάμι ολόγυρα.
 • Τοποθετήστε το κουλούρι σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
 • Συνεχίστε με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης. Θα χρειαστείτε δύο ταψιά, το καθένα θα έχει τέσσερα κουλούρια περίπου.
 • Καλύψτε τα κουλουράκια με μια πετσέτα και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Στο μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C/390 °F.
 • Ψήνετε έναν δίσκο κάθε φορά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια.

Σημειώσεις

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι ή ζάχαρη ή όποιο γλυκαντικό προτιμάτε.

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε τα κουλούρια σουσαμιού σε μια ψωμιέρα για έως και 3 ημέρες. Την επόμενη μέρα, δεν θα είναι τόσο τραγανά όσο όταν βγαίνουν από το φούρνο αλλά θα έχουν την ίδια ωραία γεύση. Τα κουλούρια μπορούν επίσης να καταψυχθούν. Όταν κρυώσουν εντελώς, βάλτε τα σε μια σακούλα στην κατάψυξη για έως και 1 μήνα.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

Θερμίδες: 309kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 5g | Cholesterol: 0mg | Fat: 11g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 0g | Monounsaturated Fat: 1g | Fiber: 2g | Sodium: 292mg | Potassium: 3mg | Sugar: 4g

Δεν είμαι διατροφολόγος. Οι πληροφορίες διατροφής έχουν υπολογιστεί χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και προορίζονται μόνο για σκοπούς πληροφόρησης και καθοδήγησης.

Δοκιμάσατε τη συνταγή?

Αναφέρετε @mamazilla.moodforfood ή κάνετε tag #mamazillamoodforfood στο Instagram!
Η συνταγή είναι: φυσική ζάχαρη, vegetarian, vegan, χωρίς αυγά, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς ξηρούς καρπούς, φιλικά για μωρά & μικρούλια, παραδοσιακά ελληνικά αλμυρά,
Λέξεις κλειδιά: κουλούρια, σουσαμένια κουλούρια, κουλουρι θεσσαλονικης, αφράτα κουλούρια